Keep feeding me pain. Shattering my heart more? Oh! I don't have any. Why bother??

Ked Flop just another dandy person.

Still a small voice who love to story-telling but massively change lately.
I no longer finding who's the freaking I am.
I'm Liza and sometimes I'm Ked, and I'm proud whoever I'm is.
P/s: I do not acknowledged any misunderstanding or miss-leading in any posts here. And I do not own any thought or brain. Use your brain wise, shut-up and listen/read more.

Friday, November 5, 2010

Lab Coat bukan Doc Coat [Crita Umai]

Apa bezanya. Warna kedua-2 tu pun putih, kan? No big deal /nobigdeal
[Ada bezanya tapi after this story]
Aku sll bawak extra lab coat dalam kereta. Prepared la (mmg selalu dalam kereta waktu practical, malas nak simpan), something would happen anytime, kan? Nak jadikan satu cerita, aku pegi shopping kain baju ngan mama aku kat Jitra. Aku balik ke kereta dulu sebab nak letak beg kain yg sgt berat sementara mama aku pi beli barang dapur. Aku tunggu saja dalam kereta tu.


Masa lepak dalam kereta, ada sorang budak pempuan kecik pointed her finger to my car. Aku tengok la budak tu, heran pun ada sikit. Something wrong ka? Aku pun menoleh sekeliling. Ok saja, cuma ada lab coat yg aku hanging kat belakang saja. Mak budak tu pun macam cakap something kat anak dia tu. Biarlah, bukan urusan aku pun. Aku pun sumbat ear-piece dalam telinga balik. Layan lagu.....


Ngah layan lagu separuh kepala mengangguk, ada org ketuk tingkap kereta. Aku ingat mama aku. Cepatnya?! Tapi...toleh2 bukan. Mak budak pempuan tadi rupanya. Aku pun bukak tingkap.


"Dik, tolong tengokkan anak akak sekejap. Akak tertinggal barang dalam kedai." Jelas mak cik yg mengelarkan dirinya kakak. Terkebil-kebil aku. Mengangguk pun tidak, mengeleng pun tidak. "Anak akak tak larat nak jalan, tolong tgk sat na." Kata dia sebelum aku mengangguk ke-bluran /blur .


Aku tgk budak pempuan tu, dia pun tgk aku. Senyum saja memanjang. Aku pun suh dia masuk dalam kereta. Ikut saja. Ish....riso plak aku ngan budak nie, mak dia boleh plak percaya kat orang asing suh jaga anak dia nasib baik aku, klu jumpa sendiket? tak naya ka org jual anak dia? Senyap saja budak tu. Aku agak dalam 4,5 tahun jugak dari saiz badan dia tu.


"Adik nama apa?" aku meringan mulut tanya budak pempuan nie, comei. Ikat tocang berdendan. Dah macam ekor lipan bila dia gerak kepala dia.


"Nurul Umairah Husna." Kata Umai, senyum dia mmg tak mati lah. Geram plak aku kat budak nie. Siap bagi nama penuh plak tu. Nama bapak pun dia sebut tapi doesn't ring a bell. Aku ingat nama penuh dia je.


"Mama panggil adik apa?" Tanya aku. Susah sgt nak sebut nama panjang2 ni.


"Umai!"


"Umai?" Dia mengangguk kepala. Alahai comeinya kau, stranger lil' girl. Cam nak cubit-cubit saja. Nie klu adik2 sepupu aku mau kena 2,3 das cubit =3. Tahan diri El, anak stranger yg minta tolong jaga anak dia sat sj, ok.


"Kakak!!" Umai panggil aku yg ngah berangan.


"Kenapa Umai?"


"Kakak doktor ke?" Tanya Umai, dok main2 ngan tangan lab coat aku. Kepala aku senget sikit. Heran.


"Awat Umai tanya macam tu?"


"Nie kan baju doktor." Dia tunjuk lab coat kat aku. Ooo...fahaman this lil' girl mesti sebab tv. " Umai sll nampak doktor pakai baju nie" Tambah budak tu lagi. Aku mengangguk lagi. Betul jugak, sll pun mmg nampak doktor je pun yg dok pakai coat putih tu.


"Kakak bukan doktor, Umai. Kakak chemist" Cee...dgn bangga mengaku diri sorang Chemist. Kali nie kepala dia plak menyenget. Mengajuk aku nampaknya budak Umai nie. Comei gilak =3. Dia buat muka kanak2 ribena yg langsung tak faham apa yg aku cakap. Lagi sekali, sgt comei.


"Chemist tu ahli kimia. Umai penah tengok CSI?" Aku tnya dia. Dia mengeleng. Duh El! Apa plak kau tanya budak 4 tahun, tgk CSI ke tak? Mesti la tak. Hurm...camna nak explaine kat Umai nie? Mengaru jugak tangan aku nak terang kat budak tgh membesar nie. Takut dia salah paham.


"Macam nie, kakak bukan doktor sbb kakak tak keja di hospital. Kakak keja dalam makmal." Aku cakap kat dia. Dia pun mengangguk macam paham saja. Tu lah senang jadi budak2 nie. Hadam saja apa yg org dewasa cakap.


Umai melambai mak dia. Dah sampai pun mak dia. Sikit punya banyak barang dia tertinggal kat kedai. Nie patut bawak laki mai shopping bukan lil' girl.


"Terima kasih tolong jg anak akak" Mak Umai bagi aku satu plastik. Eh?


"Tak palah kak, tak yah susah2." Cee...menolak plak gift org bagi...=3


"Tak susah pun. Ambiklah." Kali nie, plastik tu berubah tngan dah. Serba salah plak. Aku jaga anak dia sat saja tapi dapat ganjaran plak. Adei...nielah org kata, org berbudi, kita berbahasa.


" Umai, say thank you to doktor cepat. Kita nak balik" Kata mak Umai. Eh? Doktor?
Aku senyum saja lah. Biarlah dia anggap aku doktor klu tu yg buat dia rasa lega tinggal anak kat aku. Haigh...Aku ingat akal bebudak saja yg ingat semo doktor pakai white coat, tapi nampaknya mak dia skali? Nevermind. Keja doktor mmg mulia pun sebab tu org ingat.
Gift yg aku dapat?Yeah, it's plastic KFC. Dapat KFC free la hari tu =3.


Begitulah, kisah kekeliruan masyarakat kita.


As promised, nie bezanya lab coat dan doktor white coat :
  1. Material kain. Kain yg digunakan nak buat lab coat is more thicker than kain yg white coat used. This is for protection purposes. Dalam chem lab, bnyak chemical yg high corrosive. So, the thicker, the safer. Material white coat more firm and thin. 
  2. Cutting. Tak banyak beza cuma kat tangan. Lab coat yg selamat dipakai mesti berlengan panjang. Tapi white coat tak. Poket and other accessories sama saja. macam poket, kolar.
  3. Yang nie penting. Lab coat mesti dibutangkan dari atas sampai bawah. Tapi white coat tak perlu, I think. To give full protection, a chemist mesti pakai lab coat dgn sempurna.
  4. Coat color. Lab coat ada yg berwarna lain like gray, blue as long as its protect the chemist and comfortable to wear.
Tu saja kut perbezaan buat masa sekarang. Aku add later klu ada tambahan.


That's all.
To the next entry


El
/bye


El Note: Mak Umai, saya bukan doktor, dan jgn percaya stranger bulat2 mahupun bujur2...bukan semo org baik kat dunia nie. Lagi 1, Umai comei sgt...=3

3 comments:

Fird@us said...

kakak el, umai comei kan?
awat tak minta phone no? boleh aku ngayat dia :D

Ajie Mohd Tahir said...

haha..ttbe rse nk pkai lab coat ble dtg hspital.40 ckp kite doktor, mntw bbtul dpt jd doctor.XD

Liza@Azel@El said...

haha...try la Ajie...kot2 bleh jadi doktor buat sehari =3

Bucket List

Rocking Job
1st Car
Hilux // Triton X
Learn to Cook
Learn to cook Malay, Italian cuisine
CBR 250cc
Kawasaki Ninja RZ
Go around a globe at 30
Settle down?

North-pole to South-pole