Keep feeding me pain. Shattering my heart more? Oh! I don't have any. Why bother??

Ked Flop just another dandy person.

Still a small voice who love to story-telling but massively change lately.
I no longer finding who's the freaking I am.
I'm Liza and sometimes I'm Ked, and I'm proud whoever I'm is.
P/s: I do not acknowledged any misunderstanding or miss-leading in any posts here. And I do not own any thought or brain. Use your brain wise, shut-up and listen/read more.

Sunday, November 28, 2010

Chek bila nak nikah?

Apa perkara wajib tu? Nie bukan pasal kelengkapan kawen tapi karenah org di tempat kenduri, macam soalan2 wajib yg ditanya, karenah org buat kerja dan sebagainya. Nie apa yg aku dok perhatikan org selama nie dan sll jugak jadi mangsa karenah. Don't denied. Mesti adalah sorang dalam kenduri tu yg buat perkara nie. Aku bagi sikit tips macam mana nak handle nie cee...gayak banyak pengalaman plak.

Soalan2 wajib yg sll ditanya oleh warga2 Emas kepada Warga Muda tambahan anak dara: 
  • "Chek bila nak nikah?" Uih...nampak anak dara,mesti tnya soklan 'cepuk mas' nie. Nie sll nak jadi kes match-making partner la nie. Waa.....sangat ngeri...
 Carahandle::
  •  "Chek tunggu  tok wan nikah dulu la baru chek nikah. Mana boleh langkah bendul." Gerenti lepas nie, dia cari calon kat dia dulu bari nak match-making hampa semo.
-----------
  • "Tingkatan brapa dah nie?" Nie lagi satu soklan trick warga Emas. Tak pa, layan ja.
Cara handle:: 
  • "Kalau nak ikut kiraan umur, adalah dalam tingkatan 8, sebab dah habih diploma, nak sambung ijazah pula." Confirm, lepas nie soklan akan berubah rupa.
-----------
  • "Tu pakwa(bf) chek ka?" Nie bila kekwn mai rumah.
Cara handle::
  • "Tu pakwa no1, yg sana pakwa no2, yg kat penjuru tu pakwa no3,...." kata kat warga Emas tu sambil pointed your finger kat geng2 lelaki. Warga Emas tu akan kata Nauzubillah.....
-----------
  • "La...awat besar dah budak nie?" Hahaha...nie soklan favo yg warga Emas suka soal aku. Yelah, once for awhile aku muncul kat kenduri.
Cara handle::
  • "Senang chek nak angkat tok wan. Tak yah dah pakai tongkat." Buat2 nak angkat dia.
*Semo nada 'cara handle' mesti dibuat dalam nada joke, supaya warga Emas tidak terasa hati.

To be continue...
To the next entry.

El
/bye

El Note: Kenduri tak seseronok masa zaman kanak2 ribena dolo.

2 comments:

☆与王ㄗ王ㄒ☆ said...

uhuk! tersedak aku yang tgh mkn megi ni baca cara handle yg ang sarankan! hahaha.
kalau habaq semua tu, sure sengap teruih laaa.. x berani kata apa dah. wakaka

Liza@Azel@El said...

mmg pun ayat2 tu aku buat tuk tutup mulut depa...hahaha kijam dak?

Bucket List

Rocking Job
1st Car
Hilux // Triton X
Learn to Cook
Learn to cook Malay, Italian cuisine
CBR 250cc
Kawasaki Ninja RZ
Go around a globe at 30
Settle down?

North-pole to South-pole