Keep feeding me pain. Shattering my heart more? Oh! I don't have any. Why bother??

Ked Flop just another dandy person.

Still a small voice who love to story-telling but massively change lately.
I no longer finding who's the freaking I am.
I'm Liza and sometimes I'm Ked, and I'm proud whoever I'm is.
P/s: I do not acknowledged any misunderstanding or miss-leading in any posts here. And I do not own any thought or brain. Use your brain wise, shut-up and listen/read more.

Wednesday, September 8, 2010

Mohor Besar Raja-Raja....

Baru tadsat dia umum hari Jumaat Raya....Lepas satu kebimbangan mama aku...Riso sungguh esok raya...apa yg tak riso klu sarung kusyen tak siap lagi...baju org upah pun baru siap tadi...ni baju sendiri nampaknya pagi raya la baru siap....mmg slalu la pakai baju raya xbasuh nie...

Hari nie pagi2 lagi dah basuh baju, klu hari lain liat skit nak bangkit awai-awai basuh baju apa semua.....Hari ni cheq nekad.....pecerah habih baju2, jahit habih baju org pastu hantaq....dapat duit....pastu kluar duit plak...pi ambik ayam, pi ambik kuih raya, beli daging....mama aku yg kluaq semua duit dari dulu sampai skrg....cheq nie xkeja lagi...tolong2 apa yg patut saja...pikiaq2 balik...aku ni nak keja ka nak sambung belajaq? Klu sambung belajaq,nak pakai bnyk duit....duit mama jugak....nak keja? boleh saja...semua borang dah isi, JobStreet, JobMalaysia, SPA semua dah isi....tengok kekosongan jugak...tapi....mama plak suruh sambung study.....Jadi tinggal dulu dilemma tu.....aku sambung study....2tahun saja lagi pastu keja...

Raya tahun nie tak terasa sangat....adakah aku telah menjadi tua? TIDAK!!!!!!!! hehe...yelah..dah 21tahun....mmg la xterasa raya tu...dolo-dolo sonok la....pusing kampung, himpun duit raya...skrg aku plak kena kluar duit.....apa depa ingat aku ada duit nak bagi duit raya apa semua nie....Aku tak keja lagi la bebudak oooii...tambahan lagi skrg nie....semua keja kat umah aku kena buat[xmerungut ok!!], anak pempuan sorang, masak-masak mmg aku tolak tepi....so jadi buruh kasar buat keja lain la.....buang sawang..

Mesti hampa pikiaq apa susahnya buang sawang,kan? Cuba mai rumah aku tgk....tingginya bumbung rumah dgn lantai tu, buluh yg panjang pun tak sampai... maka dgn rela dan berhati-hati kena naik kerusi....kena donggak lagi....limit-time aku leh donggak sambil angkat buluh tu adalah 20minit..record latu.....pastu weng la.....berpinar-pinar mata....

Pastu basuh sarung kusyen...skit punya banyak kerusi kat umah aku...luaq dalam...mana nak cari skrang nie kerusi rotan yg kusyennya satu2...la ni org pakai sofa empuk tu...mana ada dah kerusi rotan apa semua nie.....
klu agak2 teringin nak tgk kerusi rotan macam mana.....mai la rumah aku....

Jahit baju tetiap malam pun jahit tapi limitnya sehelai je malam....pedih mata menatap benda tu lama2.....Dari dulu sampai skrang la kiranya...,,
Dalam pukul 4.30am dengar bunyi mesin mama aku bulan2 posa nie....klu dolo pakai mesin kayuh kaki, la nie advance sikit...dah beli mesin besar tu..pijak ja jalan sendiri....tapi sama ja...mama aku bukan makin muda lagi dah...Klu ikut hati tu....mmg nak suruh saja dia berenti menjahit tapi tulah income..kami buat masa skrg..dan mama aku happy menjahit....aku boleh jahit baju..tapi tak pandai mengunting...susah kut nak belajaq...dan aku xmo belajaq ngan mama aku..mak aku seorang cikgu yg garang[baru aku perasan mana aku dapat perangai cengil aku tu]....xmo..xmo...xmo belajaq ngan mama...
ayat favorite mama aku....
"mama dulu belajaq sendiri saja, tok mana ajaq"....aku pun senyap saja...
"betui la....tapi mama susah la nak belajaq mengunting"....mama aku pun tepuk dahi....haila anak aku sorang nie[tambahan semata-mata].
Ala.....hampa boleh la kata apa susahnya nak jahit baju ni, takat lipat2 kain, ukur2 kain pastu gunting....cakap senang la....nak mengunting baju pun ada rumus tau tak?[klu hampa semua tak tau la]....aku rasa klu mama aku tak menjahit dia dah boleh jadi Prof Math dah[baru perasan mana aku ada bakat dalam Math :p.....

Esok dalam planning nak sental semua lantai2 dalam rumah.....mama aku nak balut kelupat palas esok....nak mop lantai hari nie kesian plak kat bebudak bedua tu[Ken & Nyet], klu dah mop kena kurung depa, klu tak kurung sat gi habih belengas balik lantai...tu tak kira depa mengacau waktu aku tgh mop lantai....dah besaq nie keja memunggah ja.....pasai apa semua kucing aku kena ikut perangai aku yg satu nie? Dulu Tih la nie budak berdua tu...Haila....tgkla tu....dok main benang menjahit...brapa kali kena jentik telinga pun ketegaq lagi.....Betui la org kata binatang peliharaan ikut perangai tuan, kan?

Esok pagi bukak daun palas dulu, baru mop lantai...Eh!! Ooooo......kena pi ambik kuih samperit favorite aku dulu....shedapnya...mmg xmiss la tetiap hari raya...Kuih Samperit kepakaran Mak Cik Yanie...gebu, kuning & xrelai kat tangan...nanti dah ambik aku masukkan gambaq kuih ni...susah dah nak cari kuih samperit cantik dan shedap camni.....

Dalam planning nak bake cake malam esok...tapi xbeli bahan...segan[malas] la nak pi beli bahan tgh ramai org esok...rimas ngan org ramai...aku tak faham betui la org la nie...pasai apa nak bawak satu family pi market, pi pasaraya ka mana ja...nak turun beli cucuq tepi jalan pun nak bergedoq ngan anak2...Cuba bayangkan....nak beli gula sebungkus berimpun semua anak beranak...aku ingat kena beratuq nak ambik gula dah bnyak org sgt kat situ...tgk2 si Ibu saja yg pegang gula, yg lain2 mengekoq kat belakang...haila.... Tolong faham la wahai org ramai....kenapa nak bawak ramai2 pastu menyusahkan org...

Oklah..melalut takat sini dulu...nak pi basuh bekas kuih raya, nak kemas bilik skit...

2 comments:

☆与王ㄗ王ㄒ☆ said...

waaaa...busy nyaaaaa diaaaaa......
sama la dengan aku...
x menang tangan.......
baju ray pun mcm xdan nak siap jaaa....mujuq aku buat Plan B. pakai bju raya taon lepas..ngee~

p/s: weh, best laaaa entri tbaru hlovate tuuu~ :)

Ellara said...

hahha...xdak la busy sgt pun...buat sikit ja...
baju raya dah siap tinggal naj jahit lubang butang..
nanti aku baca entri hlovate tu

Bucket List

Rocking Job
1st Car
Hilux // Triton X
Learn to Cook
Learn to cook Malay, Italian cuisine
CBR 250cc
Kawasaki Ninja RZ
Go around a globe at 30
Settle down?

North-pole to South-pole