Keep feeding me pain. Shattering my heart more? Oh! I don't have any. Why bother??

Ked Flop just another dandy person.

Still a small voice who love to story-telling but massively change lately.
I no longer finding who's the freaking I am.
I'm Liza and sometimes I'm Ked, and I'm proud whoever I'm is.
P/s: I do not acknowledged any misunderstanding or miss-leading in any posts here. And I do not own any thought or brain. Use your brain wise, shut-up and listen/read more.

Wednesday, November 10, 2010

1 litre of Tears TT.TT




Penah dengaq kat mana2? Nie tajuk drama Jepun yg 8TV tayangkan dolo kisah benar yg dijadikan drama. Klu hampa penah tgk, drama nie pasai Aya, a young and bright 16 years old student yg baru saja menapak ke sekolah tinggi, pandai, wakil basketball sekolah, dan jugak class rep. Tapi segala impian dan harapan keluarga hilang sekelip mata bila dia disahkan menghidapi penyakit 'Spinocerebullar Spinocerebellar Antrophy'.

 Apa tu? Penyakit tu terjadi bila neurons dalam otak mulai hilang. Dalam otak ada 14 million neurons dan 10 kali ganda lebih drpd jumlah cell2 yg berhubungan dgn neurons yg wujud. Neurons tu dibahagikan kepada 2 iaitu central nerves dan peripheral nerves.  Central nerves dibahagikan pula kepada cerebrum, diencephalom, cerebellum, brain steam and spinal cord.

Antara semo, cerebellum, brain steam dan spinal cord yg mengawal kelancaran dan kebebasan tubuh badan bergerak.


Symptom:
  • Cara berjalan tak teratur.
  • Selalu tersembam, dan tidak boleh mengukur jarak dgn tepat.
  • Tidak boleh menulis dgn elok.
  • Tidak boleh bercakap dgn sempurna.

The symptom are slow, but surely progressing.

However, even though the nerves to move body are malfunctioning, but there is nothing wrong eith the patient mental. Tak boleh berjalan bila dia nak, tak boleh cakap walaupun dia dah cuba, badan menolak permintaan otak.
It is a really cruel disease.


No one has made it full recovery. The symptoms progress speed vary in each person.

Spinocerebellar Antrophy; for some reason, it is causing the cerebellum to degenerate and because of that, the neurons inside are starting to lose, dgn kata lain, cerebellum mulai rosak.

Cure have never found.

Nie apa yg aku dapat dalam drma tu. Banyak juga quotes yg aku suka dalam tu. Aku letak dalam page 'favorite quotes'. Rate drama nie, 5/5. Full star. Klu tak penah tgk, aku suggest hampa tgk untuk sekali. Pasti menyentuh hati, dan hampa semo akan sedar diri lepas tu dan kemudian bersyukur ngan kurniaan Illahi.

Nie adalah pelakon di dunia sebenar.

Oklah.
To the next entry.





El
/bye

El Note: Drama nie sedih sgt, bukan 1 litre tears saja, dah berbaldi-baldi walaupun dah 4,5 kali tgk. This is "mesti tgk" drama.

6 comments:

Ajie Mohd Tahir said...

tringat mmber nangis sbb tgk cite ni.satu rumah brgegas pegi tmpat dia.ngtkan ade ape2 la.haha

Liza@Azel@El said...

hahaha...mmg sedih dan touche'

fiq said...

kat mana SHOUTBOX...tak jumpa..hehe

Liza@Azel@El said...

chatbox loh....sebelah kiri..

sop said...

x pernah tgk citer nih

Liza@Azel@El said...

kena tgk sekali sop, mmg touche' dan gerenti tumpah air mata jantan...

Bucket List

Rocking Job
1st Car
Hilux // Triton X
Learn to Cook
Learn to cook Malay, Italian cuisine
CBR 250cc
Kawasaki Ninja RZ
Go around a globe at 30
Settle down?

North-pole to South-pole