Keep feeding me pain. Shattering my heart more? Oh! I don't have any. Why bother??

Ked Flop just another dandy person.

Still a small voice who love to story-telling but massively change lately.
I no longer finding who's the freaking I am.
I'm Liza and sometimes I'm Ked, and I'm proud whoever I'm is.
P/s: I do not acknowledged any misunderstanding or miss-leading in any posts here. And I do not own any thought or brain. Use your brain wise, shut-up and listen/read more.

Tuesday, January 11, 2011

Entry untuk Jr DIC

Ok, as promised. Sorry, akak lambat skit nak taip enty view for kos forensic nie...agak sibuk dan kelupaan :)

Macam nama degree nie, Sarjana Muda Sains(Kepujian) Kimia (Forensik Analisis), kos nie sebenarnya bukan adalah belajar semata-mata forensik, tapi subject dia lebih kepada menjadi seorg Chemist. Forensik tu adalah minor kita, tapi still ada blajar science forensic. Instrumentation masih ada, subject Pn Faridah wajib ambik tapi lebih specific. Ada dua subject biology (basic biology dan juga biochemistry). Kos nie jugak kena ambik subject PHY 400, jgn tnya kenapa, sebab nanti kena marah...hahhahah

View dari akak:
1. First sem nie serabut sikit, maybe korang kena lompat2 kelas sebab kena ambik biology untuk part 1 dan juga bel part 1, jadi bnyak class akan clash...Tapi jgn putus asa dulu, susun jadual sendiri.
2. Culture shock. Kat cnie, segalanya kena buat sendiri, takde lagi kp yg akan buatkan, kp bertugas untuk meluluskan sahaja apa yg tak lulus...jadi blajar survive sendiri kat cnie...
3. Staff kat cnie kerek(blagak). Tak macm staff kat Arau. Akak harap korang bersabar yer...Biar pun habih limit, tapi cuba jgn memaki hamun staff depan org ramai, bila takde org boleh la...hormat diaorg walaupun diaorg tu blagak...
4. Lecturer kat cnie ngajar macam bullet train, jadi korang kena la buang mode diploma kat cnie, takde dah org nak suap makan kat korang di sini.
5. Minta korang stick ngan member2 yg dah rapat masa diploma. Bukan apa, kat cnie bnyk senario tikam belakang dari budak2 lain... dan budak2 dari matrik sgt tidak menyukai budak2 lepasan diploma sebab diaorg kena ambik subject banyak dari budak diploma ambik...dan jugak diaorg sgt belagak. Tapi jgn bimbang sebab kebanyakkan diaorg jugak la yg selalu repeat paper :)

Ok, nie plak subject2 yg korang boleh buat PC(pengecualian credit):

  1. CHM138
  2. CHM221+CHM260(tambah 2 subject untuk 1subject degree)
  3. CHM213+CMT252(tambah 2 subject untuk 1subject degree)
  4. CHM153
  5. CHM207+CHM287(tambah 2 subject untuk 1subject degree)
  6. MAT238
  7. QMT245


PC nie tak permenant, selalu bertukar time to times. Macam akak, PHY 400 tu tak boleh PC dgn PHY130 yg kita ambik masa part1 dulu...jadi mmg kena ambik la masa degree...
Satu lagi, limit untuk semo subject kimia untuk transfer kredit: B- sahaja.
Subject CTU, BEL limitnya: C+

OK. Nak crita sikit pasal course nie. Bak kata kp, course nie paling meletup dan core dalam FSG. Jadi pengambilannya terhad. Sebut saja forensic, budak2nya mmg terkenal, sebab mostly, course nie yg menyapu habih segala award klu ada pertandingan...dan jugak budak2 course nie kena ambik subject Criminology Law, Project final sem 6 credit hour dan mostly subject starting part 3, kebanyakkannya 4 credit hour...

Tu saja dulu, klu tak paham apa2, PM kat inbox fb akak...

Semo course sama saja susahnya, make the right choice, ok? And good luck while practical training...
Dan jgn give-up just because dgr benda susah...

El, Alumni DIC
/bye

El: Ked Flop.

6 comments:

harukichi hanari said...

salam..boleh kah send kepada saya sylibus kimia forensik dari semester 1 hingga akhir kerana sya berminat dengan kos ini harukichi.hanari@gmail.com....trima kasih

Anonymous said...

salam..
akak..
kal0 lpsn diploma sampai berape sem ye dlm k0s ni???

Anonymous said...

Lepasan diploma masuk sem 2 terus.. 2 tahun setengah tapi super pack a.k.a super busy dbandingkn course fsg yg len.

: hee.. menyibuk pulak.

Anonymous said...

salaam akak, jgn laa ckp camtu ..saya bdak matrik tau :( dan saya tksombong :3
saya nk tnye, saya dpt kos mcm akak la..susah tk nak skor setiap sem? boleh ke saya sambung doktor forensik lepas degree?
susah tk nk suaikan diri kat uitm shah alam? sebab saya jenis yg kurang bersosial dan agk rilek

Ka mil said...

Assalamualaikum.. akak, saya lepasan matrik jugak... dapat kos sama dengan akak jugak...saya x belagak akak, cuma saya x reti nak memualakan perbualan.. akak nak tanya berapa paper semuanya ek? physics un kena belaja sekali ek?

Liza@El@KedFlop said...

Guys... sorry I've not respond to your question. Work and limited excess to internet. Ok. Jawapan.

Rasanya most of question had been answer but in different post. Kos ni klau lepasan dip mcm Saya, DIC akan jadi 2 1/2 tahun, DIS akan jd 3 tahun. TQ adik Anonymous yg tolong jawap, even though I might knew who is he ;).

Lastly, Kak Ked mintak maaf kat semua lepasan matrik, I was too dumb to realized that not all budak matrik belagak. I'm sorry, forgive my immatured writing please. You guys pretty charming adik2 actually, cuma with more attitude ;)

Lagi 1, post nie a request from my Jr Dipl, so I made this specifically to them. And hey, kan org kata; x kenal maka x cinta? ;)

So... welcome to Forensic Chemistry World and GOOD LUCK!! You guys need this ;)

Bucket List

Rocking Job
1st Car
Hilux // Triton X
Learn to Cook
Learn to cook Malay, Italian cuisine
CBR 250cc
Kawasaki Ninja RZ
Go around a globe at 30
Settle down?

North-pole to South-pole