Keep feeding me pain. Shattering my heart more? Oh! I don't have any. Why bother??

Ked Flop just another dandy person.

Still a small voice who love to story-telling but massively change lately.
I no longer finding who's the freaking I am.
I'm Liza and sometimes I'm Ked, and I'm proud whoever I'm is.
P/s: I do not acknowledged any misunderstanding or miss-leading in any posts here. And I do not own any thought or brain. Use your brain wise, shut-up and listen/read more.

Sunday, July 6, 2014

Ked's Weather Forecast #9 : Nasi Ayam Geng Micasa

Oh hai!!

Assalamualaikum w.b.t.

It's almost iftar time. So, Happy Iftar to all muslims.

Jadi ini hanya very short update for today and I'm suppose to update everyday. Kononnya lah haha.

So.... Here we go again, Ramadhan day 8. Nothing much happen, really.  Just us, Geng Micasa memasak untuk makan bersama untuk iftar. Ok. Mak Cik owner rumah sewa nak buat kenduri semperna Puasa (that's what she's claimed) tapi untuk buat kelainan, she makes us (Nana, Kael, Kakak, Kak Jiah and me of cause) cooking... laugh and claps pipel cause US seriously cooking hahahaha


Jadi menu kita adalah Nasi Ayam Geng Micasa.

Pembahagian tugas berlangsung secara naturalnya. Yang pandai masak nasi, memasak nasi, yang pandai operate ayam dan marinade, did the task awesomely (cewah~~ acara Narcissist kita sentiasa akan berlangsung muahaha), yang memasak sup jugak did an awesome job.

JOM TEPUK TANGAN RAMAI-RAMAI!!!


Jadi, I'll put the recipe we used here. Kalau bak kata gua sendiri, kami main campak-campak jelah tapi ada le housemate called for advise from mom and of cause we google some stuff and do some mix and match from here and there. Nak bagi kredit for some blogs but then they are too many so.... whoever yang ada resepi nasi ayam dalam blog hampa, sila bangga that we might used your recipes here:

Nasi Ayam Geng Micasa!

Bahan-bahannya:
Ayam semestinya...
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Kicap manis
Kicap masin
Lada hitam
Kiub pati ayam
Daun Sup

Beras
Buah pala
Bunga lawang
Bawang putih
Marjerin

Cili besar
Cili melaka
Bawang putih

*Portion untuk setiap bahan jgn tanya sebab memang kami agak-agak lepas la untuk 2 ekoq ayam.

Prosedur Memasak:


  1. Apa-apa pun mesti start dengan ayam sebab kita nak guna air rebusan untuk ke semua bahan yang kita nak masak. Jadi kami blend halia, bawang putih dan bawang besaq untuk bahan perapan selama 1 jam sebelum ayam tu kita rebus.
  2. Jadi air rebusan ayam tadi kami bahagikan untuk masak nasi, buat sup dan jugak buat sos. Sekali lagi, gua tak boleh nak mention portion dia kat sini sebab kami memang main campak-campak. 
  3. Untuk nasi, Kael tumis bawang putih, bunga lawang dan buah pala sehingga berbau wangi, lepas tu masukkan ke dalam periuk nasi yang dah pun dia letak beras dan air rebusan ayam.
  4. Untuk ayam pulak, lepas rebus sejat sekejap untuk keringkan ayaq. Kemudian, Nana tumbukkan sikit halia dan bawang putih sebelum gaul sekali dengan kicap manis, kicap masin dan sikit lada hitam. Since we start cooking early, jadi ayam tu terperam lebih dari 2 jam. That's is why lah kut rasanya awesome. Jadi lebih lama anda peram, lagi mesra rasa bahan perap dengan ayam tu. Lepas peram, kami panggang dalam Magic Cooker sampai kaler ayam jadi chocolate golden. Very nice colour eventually ;)
  5. Untuk sup, Kael guna air rebusan yang sama jugak tapi gua tambah sup bunjut dan 1 1/2 kiub pati ayam. Walaupun some blogs said takyah letak sup bunjut dah tapi... since we already bought the bunjut, we just add in it la. Panaskan sampai mendidih sebelum the last touch of adding salt and daun sup.
  6. Untuk sos merah dan kicap pulak; biar gua terang pasai sos merah dulu sebab steps dia quite tedious. 1st sekali, guna balik ayaq perapan ayam yang mula-mula mention dalam step #1. Tumis ayaq perapan tu sekali dengan blended of cili(cabai) besaq dan cabai melaka. Tumis sampai pecah minyak dan kemudian tambah 2 camca(sudu) besar sos tomato dan 1 camca cuka dan panaskan sebentar sebelum masukkan sedikit sup untuk banyakkan portion dan garam secukup rasa. Hah! Jangan lupa letak gula secukup rasa jugak. Untuk balance kan rasa, bak kata Nana ;)
  7. Untuk sos kicap pulak; yang nie paling senang. Portion cabai melaka ikut kepedasan, bawang putih pun ikut selera anda, kicap masin dan kicap manis. 1st, bakaq bawang putih (by mean; goreng tanpa minyak sehingga berbau sikit. 2nd, blend sekali dengan cabai melaka dan sup sehingga hancur sebati. Kemudian, masukkan kicap manis dan masin ikut selera. Siap sudah sos kicap kita....
Dan sebenarnya siap sudah Nasi Ayam Geng Micasa:

TADA!!
Don't mind the preference since we had no enough bowl to fill in.

Keseronokkan duduk di rumah sewa yang penghuninya jugak semuanya ohsem, I might stay here like a very long time. Staying here make me feel like I have 5 sisters all together. Tak tau macam mana rasa sebenaqnya ada sisters... but I like it now and I want 'this' forever. Mampukah?? Soalan yang gua memang tak boleh jawab pun kan....

Ked talks about sisters again haha

Till the next post. I guess.  InsyaAllah.

Ked Flop
Kthanxbai
* Suppose to be a very short update.... but then.... it a recipe.
** Resipi nie nampak tak lengkap sebab tak mention portion to each ingredients tp I'm sincerely say sorry since we did campak-campak saja semua bahan, ikut lepas 2 ekoq ayam lah kiranya. Tapi rasanya kalau orang yang baru nak blajaq masak macam gua, baik blajaq campak-campak dulu sebab restrictions (portion utk memasak) tu akan menyebabkan kreativiti anda terhad dan akhirnya neuron-neuron dalam otak anda tidak akan bertindak balas secara optimum. If you get what I'm trying to say lah kan. Yes. I'm still a sarcastic.
*** And yes. Again, judgement is allowed. I don't own your thought or brain (I'm not brain-eating zombie, TQ), so please generate your brain to jugde.




No comments:

Bucket List

Rocking Job
1st Car
Hilux // Triton X
Learn to Cook
Learn to cook Malay, Italian cuisine
CBR 250cc
Kawasaki Ninja RZ
Go around a globe at 30
Settle down?

North-pole to South-pole